Învăţământul măcinean, un învăţământ de excepţie

Învăţământul măcinean, un învăţământ de excepţie

  • Add Comments
  • Print
  • Add to Favorites

Ne-am obişnuit ca, anual, câteva şcoli şi licee din judeţul nostru să lupte pentru cele mai bune rezultate în competiţiile şcolare şi extraşcolare. Inevitabil, primele locuri sunt ocupate întotdeauna de unităţi care parcă s-au abonat la poziţiile fruntaşe. Printre şcolile  de referinţă ale judeţului Tulcea se numără Liceul Teoretic “Gheorghe Munteanu-Murgoci”, Şcoala Nr. 1 Măcin şi Şcoala “Gheorghe Banea”, care şi-au formulat repere clare de la care nu se abat, fiind astfel un model de bună practică pentru întreaga noastră comunitate locală, nu doar pentru învăţământul tulcean. Totuşi, nu mai puţin adevărat este că şcolile, pe lângă profesori de anumită ţinută, beneficiază de elevi dintre cei mai buni din oraşul Măcin, dar şi din localităţile învecinate, care dovedesc anual că învăţământul măcinean reprezintă tot mai mult un bun succesoral îmbogăţit şi actualizat de fiecare generaţie.

Anul şcolar 2011-2012 a reprezentat un an de succes în privinţa rezultatelor obţinute de tinerii măcineni la concursurile şi olimpiadele şcolare.

Calificări la fazele naţionale ale olimpiadelor

Elevii Liceului “Gheorghe Munteanu Murgoci” se pot mândri cu  rezultate semnificative la fazele județene ale olimpiadelor, menținând în continuare pe o poziție ridicată nivelul educațional al liceului măcinean. Astfel, în cadrul olimpiadei de limba și literatura română, eleva Hangu Giorgiana din clasa a X-a D a obținut locul I, calificându-se, astfel, la faza națională. De asemenea, eleva Ichim Virginia din clasa a XI-a D a obținut locul al II-lea iar Gîdiuţă Adnana-Loredana din clasa a X-a D, mențiune. Participantă la fază națională a olimpiadei de limba și literatura română desfășurată la Pitești, Hangu Giorgiana a obținut un rezultat de excepție – locul I, la clasa a X-a.

Rezultate remarcabile la faza județeană s-au obținut și la Olimpiada de Biologie, la care elevul Popa Cătălin a luat locul I pentru al treilea an consecutive, iar Georgiana Cătrună din clasa a a X-a B, locul al III-lea. Participând la faza națională organizată la Suceava, Popa Cătălin a obținut o mențiune. “Olimpiada a trecut, iar eu am avut numai de câștigat: o mențiune, dar ce e mai important, multă experiență și amintiri ce nu vor fi uitate niciodată” mărturisește elevul.

În urma olimpiadei de limba franceză s-au remarcat Gîdiuţă Adnana, care s-a calificat la faza națională, și Alexandru Vali-Mirela, ocupând locul al III-lea. Pentru a doua oară, eleva Chiriac Alexandra s-a calificat la faza națională a olimpiadei de religie. De asemenea, Coteț Marina din clasa a X-a D a obținut locul al III-lea.

O şcoală deschisă educaţiei, indiferent de etnie şi religie

Şcoala Nr 1 Măcin, o şcoală deschisă pentru cei care au nevoie de educaţie, indiferent de etnie sau religie, este o instituţie care adună în raza sa de activitate copii aparţinând familiilor de români, turci, romi şi ruşi lipoveni.

Rezultate bune obţinute la evaluarea naţională 2012 şi munca susţinută pe care au depus-o în cei patru ani de învăţământ gimnazial le-a permis absolvenţilor clasei a VIII-a să fie admişi printre primii la licee din judeţele învecinate, la Liceul „Gh. M. Murgoci” Măcin sau la Liceul industrial Măcin.

Notele de 10 obţinute la evaluarea naţională de Cotoi Roxana şi Croitoru Alina la matematică  şi Jalea Diana la limba română sunt o încununare a muncii unor elevi şi profesori de excepţie. Elevii şcolii au participat la numeroase concursuri şcolare, obţinând premii importante la fazele judeţene şi naţionale ale olimpiadelor şcolare.

Proiecte de voluntariat în Şcoala “Gheorghe Banea”

Asemenea anilor anteriori, Școala gimnazială “Gheorghe Banea” menține ridicată ștacheta valorilor prin participările și rezultatele obținute de elevi în anul școlar 2011-2012 cu ocazia diferitelor etape locale, județene, naționale, ale competițiilor școlare și extrașcolare. Astfel, elevii școlii au participat la etapele naționale la disciplina Astronomie, la concursul “Democrație și toleranță”, la concursul “Cea mai bună publicație școlară”. De asemenea, elevii şcolii au reprezentat oraşul la nivel județean la olimpiadele de limbă și literatură română, matematică, fizică, geografie, religie, cultură civică, chimie. Școala “Gheorghe Banea” a fost implicată și anul acesta în proiecte de voluntariat cu Căsuța de copii şi Centrul de zi din Macin.

Date fiind rezultatele, si la Măcin elevii sunt pregătiţi să reprezinte judeţul la nivel naţional, nu oricum, ci cu rezultate care dovedesc ambiţia şi determinarea lor. Felicitări tuturor elevilor şi cadrelor didactice!

Loredana Iamandi

No Comments to “Învăţământul măcinean, un învăţământ de excepţie”

add a comment.

Leave a Reply