De 20 de ani, la Universitatea din Bucureşti se vorbeşte şi se studiază în limba rromani

De 20 de ani, la Universitatea din Bucureşti se vorbeşte şi se studiază în limba rromani

  • Add Comments
  • Print
  • Add to Favorites

De 20 de ani, la Universitatea din Bucureşti se vorbeşte şi se studiază în limba rromani. Cu acest prilej, Centrul Naţional de Cultură a Romilor – Romano Kher a ţinut să le mulţumească tuturor cadrelor didactice care, pe parcursul celor două decenii de existenţă a secţiei, au pus umărul la dezvoltarea şi includerea studiului în limba rromani ca specializare a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine din cadrul Universităţii Bucureşti.

Printre personalităţile care, drept recunoştiinţă pentru susţinerea acordată Secţiei de Limba şi Literatura Rromani a Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine, au primit diplome şi flori din partea directorului CNCR-RK, Mihaela Zătreanu, s-au numărat fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, profesorul Gheorghe Sarău şi prodecanul Laura Sitaru, dar şi actuali şi foşti studenţi, masteranzi, doctoranzi şi profesori ai secţiei. Ceremonia de acordare a diplomelor a avut loc la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, în amfiteatrul ‘Ioan Bogdan’.

Limba şi Literarura Rromani a început să fie studiată în sistemul universitar din România în 22 octombrie 1992. Perceput iniţial ca un curs facultativ, proiectul a ajuns, în anul universitar 1997/1998 să fie încadrat şi implementat în cadrul secţiei de limbă şi literatură Rromani B, ca a doua specializare, continuând astfel până în 2002. Ulterior, în anul universitar 2005/2006 – secţia de limbă şi literatură rromani B a devenit primă specializare, ca limbă A. În decursul celor 20 de ani, cursurile de limba rromani din cadrul secţiei de profil au fost frecventate de aproximativ 250 de tineri rromi şi nerromi, unii dintre aceştia remarcându-se – încă din anii studenţiei – ca translatori, traducători, autori ai unor lucrări de filologie, cercetători, activişti în profil cultural şi lingvistic rrom în instituţii româneşti şi internaţionale, profesori de limba rromani în şcoli etc.

No Comments to “De 20 de ani, la Universitatea din Bucureşti se vorbeşte şi se studiază în limba rromani”

add a comment.

Leave a Reply