Florin Comănici – un campion mândru că s-a născut la sat

Florin Comănici – un campion mândru că s-a născut la sat

  • Add Comments
  • Print
  • Add to Favorites

Canoistul tulcean Florin Comănici a obţinut anul acesta aurul la Campionatul European de la Zagreb, făcând cinste comunei sale natale, Jijila şi reprezentând cu mândrie lotul naţional olimpic de caiac-canoe, în care a fost selectat de către Ivan Patzaichin. Florin Comănici a fost sărbatorit pentru activitatea sportivă în cadrul unei festivităţi care a avut loc la Căminul Cultural din localitatea în care s-a născut, fiind recunoscut ca cetăţean de onoare al comunei.

Sportivul deţine un palmares sportiv bogat: în luna august 2011 a devenit vicecampion mondial la Szeget (Ungaria) la proba de 1000 de metri canoe 4, în 2010 a obţinut titlul de vicecampion mondial de seniori la Poznan şi dublu campion mondial universitar, în anul 2009 a devenit dublu campion european de tineret, tot la Poznan, în Polonia, la proba de 500 şi 1000 de metri canoe, în anul 2005, campion al Regatelor Internaţionale, iar de-a lungul anilor 2004-2005 a fost multiplu campion naţional la juniori.

Pentru a afla ce se ascunde în spatele faimei, a nenumăratelor medalii şi titluri, i-am adresat campionului Florin Comănici câteva întrebări.

 

Giorgiana Hangu : Eşti unul dintre cei care au reuşit să ducă mai departe numele unei aşezări rurale, cum este Jijila, “care poate părea locul unde nu se întâmpla nimic niciodată”(Doru Stoica). Ce sentimente te încearcă atunci când îţi aminteşti de copilărie şi de satul natal?

Florin Comănici : Gândindu-mă la copilărie, automat îmi vine în minte şi imaginea Jijilei, satul meu natal. Mi-aduc aminte cu nostalgie de clipele frumoase petrecute acolo. Retrăiesc şi acum cu mare drag jocurile copilăriei, unde pierdeam majoritatea zilelor, împreună cu ceilalţi copii pe stradă sau în curtea şcolii. De acolo am plecat şi sunt mândru de satul meu, cum şi el este mândru de mine. Nu voi uita niciodată timpul petrecut acolo şi o să mă întorc mereu cu mare drag în Jijila.

G.H: Cum ai ajuns să practici caiac-canoe?

F.C : Fiind la ora de sport prin clasa a-VI-a, mai exact în 2002, profesoara ne-a propus mie şi unor colegi să practicăm un sport de performanţă. Fiind curios să aflu despre ce sport este vorba, dânsa mi-a vorbit despre caiac-canoe, iar eu am devenit interesat deoarece nu ştiam mai nimic despre acest sport. În vacanţa de vară am mers la Tulcea, unde am dat câteva probe în urma cărora doar eu am fost selectat de către doamna Marinescu Ana, antrenoare la Clubul Sportiv Şcolar Tulcea, unde mi-am început cariera sportivă.

R : Ai realizat deja foarte multe pe plan sportiv. Care este cheia succesului tău?

F.C : Ca în orice sport şi în canoe, cheia succesului o reprezintă antrenamentul susţinut de foarte multă muncă, ambiţie şi devotament.

R : Cum decurge o zi din viaţa unui campion?

F.C: Zilele în cantonament se învârt în jurul antrenamentelor. Avem, în funcţie de sezon, două sau trei antrenamente pe zi, constând în antremanent pe apă, apoi în sala de forţă la care se adaugă mesele şi pauzele de odihnă obligatorii pentru refacere.

R : Care sunt planurile tale de viitor?

F.C: Nu m-am gândit foarte mult la viitor pentru că în acest sport depinzi mult de starea de sănătate. De aceea, îmi doresc sănătate şi putere de muncă, ca pe viitor performanţele mele să se îmbunătăţească.

R : Prin faptul că ai atins cele mai înalte culmi ale succesului poţi fi considerat un exemplu demn de urmat. Ce sfat ai da unui tânăr care practică sau doreşte să practice acest sport?

F.C : Să practici sport nu este uşor. Cu toate acestea, un sport de performanţă înseamnă sănătate, disciplină şi educaţie, iar mai târziu, după multă muncă depusă şi dăruire, apar şi satisfacţiile şi recompensele. Oricărui tânăr care doreşte să devină canoist îi spun că trebuie să fie pregătit pentru că îl aşteaptă multă muncă, dar în momentul în care te afli pe treapta cea mai înaltă a podiumului simţi că a meritat tot efortul şi toate sacrificiile

Giorgiana Hangu

 

No Comments to “Florin Comănici – un campion mândru că s-a născut la sat”

add a comment.

Leave a Reply