Munţii Măcinului, promovaţi de micii ambasadori ai mediului

Munţii Măcinului, promovaţi de micii ambasadori ai mediului

  • Add Comments
  • Print
  • Add to Favorites

Proiectul dobrogean „Ambasadori măcineni ai mediului” finanţat prin programul Tineret în Acţiune, Sub-Acţiunea 1.2. – Iniţiative ale tinerilor, s-a încheiat astăzi, după trei luni de activităţi. Proiectul a fost implementat de Asociaţia pentru educaţie continuă EURO-PERSPECTIVA împreună cu un grup de 20 de tineri entuziaşti, elevi ai liceului din localitate.

 

Proiectul a vizat cunoaşterea de către elevi şi tineri a ariei naturale protejate Parcul Naţional Munţii Măcinului şi implicarea acestora în conservarea biodiversităţii şi protejarea naturii, să dezvolte acţiuni de informare şi comunicare în domeniul mediului, în cadrul institutiilor de învăţământ, instituţiilor publice şi private, partenerilor sociali, mass-media şi să promoveze politicile comunitare prin activităţi de formare în domeniul mediului, de educaţie ecologică şi formare a unor competenţe şi abilităţi „verzi”.

Participanţii la proiect au explicat în cadrul evenimentului de final care au fost activităţile pe care le-au derulat şi ce impact au avut. Astfel, cei 20 de tineri au fost formaţi, în primă instanţă, în domeniul educaţiei ecologice prin metode non-formale de către un reprezentant al Administraţiei Parcului Naţional Munţii Măcinului, Isabela-Elena Bădilaş, şi de către profesorul Vladimir Dumitru.

Activitatea centrală a proiectului a constituit-o înfiinţarea potecii tematice interpretative „Fântâna de leac” cu scopul de informare, educare şi conservare a resurselor naturale şi culturale. Poteca tematică „Fântâna de leac” este o  potecă circulară ce urmăreşte un singur subiect principal – Fântâna de leac.  Preşedintele asociaţiei EURO-PERSPECTIVA, Constanţa Tulică, a explicat pentru Gazeta de Dobrogea alegerea acestei legende pentru poteca tematică şi impactul ei asupra vizitatorilor: „Ne-am orientat către această zonă având în vedere presiunea antropică ca urmare a numărului mare de vizitatori, îndeosebi localnici. Consider că poteca a devenit un  instrument activ de educaţie pentru mediu, un mic „laborator” în aer liber pentru susţinerea unor ore din curriculum şcolar. Parcurgerea acesteia este un mod plăcut şi totodată educativ de petrecere a timpului liber. Interacţiunea profesioniştilor din domeniul conservării naturii, cu elevii, prin ieşiri în aer liber şi excursii, este cea mai eficientă acţiune de promovare a unei arii protejate.”

Ultimele două activităţi din cadrul „Ambasadori măcineni ai mediului” au constat în excursii Junior Ranger în Parcul Naţional Munţii Măcinului şi în desfăşurarea concursului „Micii ambasadori ai mediului”. În concurs au participat creaţii literare în proză sau versuri despre natură, protecţia mediului, Munţii Măcinului, eseuri cu tema „De ce vreau să devin Ranger Junior”, au fost realizate mascote/jucării din materiale reciclabile dar şi costume eco.

La conferinţa de presă de final a proiectului, tinerii din grupul de iniţiativă al „Ambasadori măcineni ai mediului” s-au întâlnit cu autorităţile locale din Măcin, moment în care li s-a înmânat Diploma Ambasador măcinean al mediului, pentru aportul adus la promovarea şi prezervarea mediului natural din Munţii Măcinului. Evenimentul s-a încheiat cu o paradă a costumelor ce reprezintă fauna sau flora din aria protejată. Parada a fost organizată la nivel de regiune, implicând mai multe şcoli din jurul ariei protejate precum şi din judeţele limitrofe.

 

No Comments to “Munţii Măcinului, promovaţi de micii ambasadori ai mediului”

add a comment.

Leave a Reply