O fata de nota 10!

O fata de nota 10!

  • Add Comments
  • Print
  • Add to Favorites

Anul şcolar 2011-2012 a adus în prim-plan evenimente ce au pus şi mai mult în valoare copiii care au muncit de-a lungul anului şi care şi-au cules roadele muncii lor la sfarşit.

Marina Cozma, absolventă a clasei a VIII-a la şcoala generală “Gheorghe Banea” Măcin, a reuşit o performanţă deosebită la Evaluarea Naţională situându-se printre cei 4 copii ai judeţului care au obţinut media 10.
În urma unui interviu, am aflat care este cheia succesului său, cum s-a pregătit pentru primul mare examen al vieţii şi, nu în ultimul rând, ne-a vorbit despre pasiunea sa – aviaţia.
Virginia Ichim: Cum este să fii o fată de nota 10, la propriu, având în vedere performanţa ta de la Evaluarea Naţională ?
Marina Cozma: Nota de la Evaluarea Naţională a reprezentat o mare satisfacţie pentru mine. A fost rezultatul muncii continue pe care am depus-o pe parcursul celor opt ani petrecuţi în clasele primare şi în gimnaziu. Bineînţeles că nota 10 necesită şi numeroase sacrificii care se referă la timpul liber, dar asta nu inseamnă că am învăţat non-stop.
V.I. Te-ai aşteptat la acest rezultat?
M.C. M-am aşteptat la o notă mare, deoarece m-am pregătit temeinic.
V.I. Cum te-ai pregătit pentru examene? Ai făcut meditaţii sau ai fost la olimpiade?
M.C. Da, am facut meditaţii, care m-au ajutat foarte mult să ajung la un asemenea rezultat. Cât despre olimpiade, nu am avut destul timp pentru a-l aloca lucrului suplimentar. Aş fi putut obţine rezultate mult mai bune dacă aş fi lucrat mai mult, dar evaluarea naţională nu mi-a permis acest lucru. Bineînţeles că olimpiadele (în special cele de matematică şi fizică) au contribuit la nota de la examenele naţionale. Printre rezultatele bune pe care le-am obţinut la olimpiade şi concursuri se numără: locul I pe judeţ la olimpiada de astronomie şi menţiune la faza naţională a acesteia, cu calificare în lotul largit al României, menţiune la olimpiada judeţeană de fizică. Pentru a obţine note mari la evaluările naţionale, trebuie doar sa fii atent la explicaţiile profesorului, să îţi faci temele cu responsabilitate şi să lucrezi puţin în plus.
V.I. Ce vei face mai departe?
M.C. În continuare, voi urma Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân din Constanţa, profilul matematică-informatică bilingv engleză.
V.I. Te-ai gândit să pleci în străinătate după finalizarea studiilor?
M.C. Nu m-am gândit la acest aspect, dar mi-ar plăcea să studiez şi în străinătate.
V.I. Cum te-ai autocaracteriza?
M.C. Mă consider o persoană ambiţioasă şi curajoasă. Abordez deseori subiecte legate de aviaţie, fotografie, astronomie şi astrofizică, ştiinţă, tehnologie sau chiar politică. Sunt, de asemenea, o persoană activă, căreia nu îi place să îşi irosească timpul cu activităţi inutile şi îmi plac activităţile outdoor. Îmi place lectura, să fac sport, să zbor şi să fac fotografii. Sunt dornică să încerc lucruri noi şi să ştiu cât mai multe. În timpul liber, mă întâlnesc cu prietenii, mă plimb cu bicicleta, joc tenis, schiez, atât pe zăpadă, cât şi pe apă, îmi plac plimbările off-road cu maşina şi natura.
V.I. Care este cheia succesului tău?
M.C. În primul rând, părinţii mei m-au ajutat să înţeleg că “a învăţa” este un lucru esenţial în viaţa oricărei persoane. Pasiunea mea, aviaţia, mi-a insuflat întotdeauna ambiţia cu care am reuşit să obţin rezultate bune. Ea m-a determinat să fiu cea mai bună, să îmi placă fizica şi matematica, care au devenit materiile mele preferate, poate chiar nişte pasiuni, unele la care apelez în timpul liber pentru a înţelege anumite fenomene. Din interesul pentru ştiinţele exacte derivă interesul pentru cunoaştere. Astfel, am învăţat la şcoală din plăcere, nu din obligaţie. Nu în ultimul rând, succesul se datorează în mare măsură profesorilor.
V.I. Ce ne poţi spune despre pasiunea ta – aviaţia?
M.C. Cum am răspuns la întrebarea precedentă, aviaţia este unul dintre principalele motive ale succeselor mele şcolare. Este un subiect pe care îl abordez tot timpul. Sunt întotdeauna cu gândul la aviaţie. Ador zborul şi tot ceea ce ţine de aviaţie. Îmi place să citesc despre acest domeniu şi să cunosc cât mai multe. Deoarece nu pot participa la cursuri de zbor decât după ce împlinesc 16 ani, pilotez avioane în Flight Simulator (un simulator de zbor pe calculator) şi zbor cu avionul în timpul liber. Sper ca, în weekenduri, în timpul şcolii, să zbor cât mai mult, bineînţeles, însoţită de un instructor, pentru ca anul viitor să îmi fie mai uşor la cursurile de pilotaj. Din păcate, din cauza şcolii şi examenelor naţionale, nu am avut timp să mă pregatesc foarte mult în acest domeniu, dar, din această vară, deoarece am terminat cu examenele, am început să îmi fac cât mai mult timp pentru a învăţa lucruri noi despre aviaţie. Alături de doi tineri pasionaţi de aviaţie, Daniel Opriş din Timişoara şi Alexandru Andronic din Constanţa, am fondat proiectul „Aviaţia, visul meu” (https://www.facebook.com/aviatiavisulmeu), prin intermediul căruia dorim să atragem cât mai mulţi tineri pasionaţi de acest domeniu. Vrem să promovăm cât mai bine zborul, să pătrundem împreună în tainele aviaţiei, să dialogam cu piloţii, să mergem la diferite companii aeriene, să organizam workshop-uri şi tabere cu tematică aviatică. În cadrul proiectului sunt director educaţional. De asemenea, din pasiunea pentru aviaţie, a apărut pasiunea pentru fotografia de aviaţie. Astfel, mi-am dezvoltat talentul în fotografia generală şi am realizat o serie de poze care au fost apreciate de profesionişti. Am câştigat cele două concursuri foto din cadrul workshop-urilor de fotografie de aviaţie, organizate la Tuzla şi la Bucureşti şi locul I la concursul naţional de fotografie „Visând la Aştri”.

No Comments to “O fata de nota 10!”

add a comment.

Leave a Reply