Povestea unui succes: toleranţă faţă de comunitatea romă

Povestea unui succes: toleranţă faţă de comunitatea romă

  • Add Comments
  • Print
  • Add to Favorites

“Ce este toleranţa? Atributul umanităţii”(Voltaire)
Concursul Naţional “Toleranţă şi convieţuire în spaţiul public”, organizat de Centrul Raţiu pentru Democraţie, Colegiul Naţional Emil Negruţiu din Turda şi Ministerul Educaţiei Tineretului şi Sportului a surprins într-un mod unic ideea de toleranţă, încurajând atitudinea democratică, civică şi responsabilă a tinerilor .
La cea de-a şaptea ediţie a concursului, au ajuns în etapa finală şase echipaje, dintre cele 156 de proiecte, printre care şi echipa liceului “Gheorghe Munteanu- Murgoci“. Problema romilor din Măcin nu mai e de mult un mit. Scopul proiectului a fost integrarea acestora în societate, atragerea atenţiei comunităţii asupra dreptului la egalitate şi apărare împotriva discriminării.
Participanţii la proiect au efectuat vizite la domiciliul familiilor de romi defavorizate, au pregătit materiale informative despre toleranţă, au vorbit cu membrii “Serviciului Public de Asistenţă Socială” din oraş despre demersurile deja realizate în scopul incluziunii sociale a romilor şi au realizat un sondaj de opinie în comunitate care a vizat nivelul de toleranţă al măcinenilor faţă de această etnie.. 42% dintre respondenţi au recunoscut că folosesc termenul „ţigan”, 68% îi consideră un pericol pentru oraş, iar 21% ar accepta să lucreze în preajma unui rom.
Proiectul derulat le-a adus elevilor liceului “Gheorghe Munteanu – Murgoci“ premiul al II-lea la Concursul Naţional “Toleranţă şi convieţuire în spaţiul public”.

Claudia Chivu şi Giorgiana Hangu

 

 

No Comments to “Povestea unui succes: toleranţă faţă de comunitatea romă”

add a comment.

Leave a Reply