Tichileşti, una dintre ultimele colonii de leproși din Europa

Tichileşti, una dintre ultimele colonii de leproși din Europa

  • Add Comments
  • Print
  • Add to Favorites

În lume, trăiesc acum aproape 200.000 de suferinzi de boala lui Hansen, cunoscută şi sub denumirea de lepră. Cei mai mulţi trăiesc în Africa şi în sudul Asiei. Colonia de la Tichilești, Tulcea, adăposteşte acum ultimii europeni victime ale cumplitei boli.

Lepra este o boală infecţioasă şi contagioasă, cauzată de bacilul Mycobacterium leprae, ce afectează pielea şi nervii periferici. Primul document cert cu referire la existenţa acestei boli în ţara noastrã, datează din anul 1816, când Dr. Caracaş semnalează prezenţa a 2 cazuri de lepră în Bucureşti. În Transilvania, până în 1454, au fost înfiinţate patru leprozerii. Apoi una la Sibiu în 1474 şi una la Cluj, în 1559. În 1897, autorităţile medicale române au decis luarea primelor măsuri de profilaxie publică faţă de lepră, decretând înfiinţarea unei leprozerii în localitatea Răchitoasa, judeţul Galaţi, mutată la începutul secolului al XX-lea, la Tichileşti, lângă Isaccea, în judeţul Tulcea, din Dobrogea. În 1916, ocupanţii bulgari ai Dobrogei au distus leprozeria. Între 1918 şi 1928 leprozeria a funcţionat la Lărgeanca, în Basarabia. În 1928 leprozeria a fost readusă la Tichileşti, judeţul Tulcea, unde funcţionează fără întrerupere, până în prezent. Acum,  în Spitalul Tichileşti sunt internaţi 20 de bolnavi, cu vârste cuprinse între 44 şi 84 de ani. Aceşti bolnavi sunt purtători de sechele grave, ce necesită îngrijire medicală spitalicească permanentă.

Spitalul Tichileşti nu mai este o leprozerie, în accepţiunea veche a termenului, adică un loc de izolare. Spitalul este situat pe teritoriul administrativ al oraşului Isaccea, din judeţul Tulcea, în Dobrogea de nord, la o distanţă de 1,5 km faţă de drumul european Tulcea-Isaccea-Măcin-Brăila-Galaţi şi la 12 km de Isaccea, spre Măcin, în vecinătatea fluviului Dunărea, între dealuri cu păduri de tei şi de salcâm. Spitalul Tichileşti este unic în România, dar nu este singurul din Europa, cum se afirmă adesea. În prezent, la Tichileşti funcţionează Spitalul Tichileşti şi Căminul Tichileşti.

Jonathan Scheele, fost şef al Delegaţiei Comisiei Europene în România, a efectuat în timpul mandatului său două vizite la colonia de la Tichilești care, după cum chiar el mărturisea, l-au marcat profund. „Cea mai puternică amintire a mea din România este vizita pe care am făcut-o împreună cu soţia mea la colonia de leproşi de la Tulcea, singurul loc din lume unde leproşii încă mai locuiesc în colonie“, spunea Jonathan Scheele în 2005.

Bolnavii de la Tichilești s-au căsătorit între ei și au făcut şi copii. Unii au vrut să îşi încerce norocul în afara spitalului. Acesta este cazul lui Grigore Grigorova, zis Grişa, cel mai tânăr bolnav din colonie. La 17 ani a plecat de la leprozerie, a făcut o școală și a devenit dulgher. Când toți cei din jurul lui au aflat despre boala de care suferă, l-au marginalizat, așa că a decis să se întoarcă la Tichilești.

Colonia de la Tichilești este condusă de medicul Răsvan Alexe Vasiliu. El a ajuns aici în 1991, pe vremea când văzuse bolnavii de lepră doar în cărți. Doctorul Vasiliu a aplicat bolnavilor, pe parcursul anilor, tratamentul polichimioterapic (multidrogterapia – MDT), care a reprezentat actul decisiv în eradicarea leprei în România.  Medicul Răsvan Alexe Vasiliu a fost decorat în 2011 cu Ordinul National Serviciul Credincios în grad de Cavaler pentru toată activitatea desfășurată în sprijinul bolnavilor de lepră. Tot atunci, asistentele medicale Tanța Babușca și Cornelia Miloșevici, de la aceeași unitate medicală, au primit Medalia Meritul Sanitar clasa a III-a.

Redacţia

No Comments to “Tichileşti, una dintre ultimele colonii de leproși din Europa”

add a comment.

Leave a Reply